Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- Winiary Pomysł na...Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
- pół puszki pomidorów
- pomidor
- pół papryki zielonej
- pół papryki czerwonej
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag startego żółtego sera
- majonez
- oregano
- chili
- szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki letniej wody
- 10 dag masła
MIĘSO DO TORTILLI:
Kurczaka kroję w paski i układam na papirusie i zawijam. Papirus jest już nasączony przyprawami, więc nie trzeba już doprawiać. Smażę na patelni po pięć minut z każdej strony
A tak wygląda mięsko po upieczeniu:
SOS:
Pomidory z puszki przekładam do miseczki, dodaję pokrojone w kosteczkę papryki , pomidora i cebulę. Czosnek ścieram na tarce lub przeciskam przez praskę. Doprawiam sola, pieprzem, oregano i delikatnie chili. Mieszam.
CIASTO:
Do miski wsypuję szklankę mąki pszennej, 3 łyżki mąki kukurydzianej, masło i wlewam wodę. urabiam ciasto aż będzie elastyczne, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 20 minut. Odkrawam po kawałku ciasta i wałkuję na grubość około 3 milimetrów. Smażę na patelni bez tłuszczu, aż się zarumienią.
Oczywiście nie udało mi się żeby były idealnie okrągłe, ale to na szczęście nie przesądza o smaku :)
Placek smaruję majonezem i sosem, posypuję delikatnie serem i nakładam mięso i ewentualnie jeszcze warzywa. Zawijam i zapiekam w piekarniku przez max. 3 minuty. GOTOWE :)
super smaczne danie! a dzisiaj też kupiłam filety z kurczaka i tortille pszenne:)) chyba mamy ochotę na podobne smaki:))
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu sobie zaserwować domowa tortille!:) pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, przejrzyste zdjęcia. Tak, że po kolei wiadomo co i jak :) mimo, że nie jem mięsa. Niebawem zrobię w wersje 'bez' :)
OdpowiedzUsuńtortille zawsze kupuję gotowa, ale to przez lenia:P a pomysł na papirus jeszcze nie robiłam i kusi mnie już jakiś czas, bo widziałam już na kilku blogach:)A tortille prezentują się wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńale malutka tarka, słoooodkaa :)
OdpowiedzUsuńteż jestem nią zachwycona!!
Usuńa ja dopiero teraz to zauważyłam, naprawdę fajna!
UsuńWYgląda dobrze krok po kroku smakuje dobrze pewnie ochotę nabrałam niezmierną:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychotka! Uwielbiam takie jedzenie:)
OdpowiedzUsuńlubię tortille z kurczakiem:) i na dodatek sama je robiłaś:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. ;)
OdpowiedzUsuńjaka słodka ta tareczka :)
OdpowiedzUsuńA kurczak wygląda wyśmienicie
Danie pyszne!
OdpowiedzUsuńTortille bardzo lubię.
Tak samo jak ten papirus działa papier do pieczenia.
Pozdrawiam!
o, też to kupiłam, niebawem będę testować;)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła tej tortilli;)
Zapowiada się smacznie :-) a papirus mnie zaciekawił :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie pomysł wspaniały -wygląda bardzo bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPapirus też robiłam i bardzo mi smakowało takie mięsko :)
OdpowiedzUsuńmmm..pychotka.. wspanialy przepis..mam wrapy w lodowce chyba zaraz sie skusze:)
OdpowiedzUsuńWow! Jestem pod wrażeniem, że lepiłaś własne tortille :) Osobiście ich nigdy nie robiłam, bo zawsze kupuję gotowe, choć zapewne domowe są dużo smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Edith
niebo w gębie ! :B
OdpowiedzUsuńM.
Ciekawa jestem, czy moja patelnia przetrwa pieczenie bez tłuszczu? Czy ktoś jeszcze wypróbował ten papirus?
OdpowiedzUsuńhej, powiedzcie, co z tą patelnią, jeśli ktoś może? mam dosyć drogą patelnię i nie chcę ryzykować. Nie ma na niej informacji, że można piec bez tłuszczu. czy ktoś może podzielić się wiadomościami? z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńMyslę, że możesz spokojnie piecz bez tłuszczu w Papirusie. Ja smażyłam zarówno na drogiej teflonowej patelni, jak i na takiej nazwyklejszej z marketu :)
UsuńDzięki!
OdpowiedzUsuńMam taką tareczkę!
OdpowiedzUsuńznowu zrobiłam! i ja też mam już taką tareczkę!
OdpowiedzUsuń