niedziela, 1 września 2013

Indyk w pomarańczach

Witam po mojej dłuuugiej i zupełnie nieplanowanej przerwie :) Dziś chciałabym zaproponować jedno z tych dań, które tak naprawdę robią się same. Indyk w pomarańczach jest nie tylko oryginalnie smaczny, ale też zachowuje ostatnie smaki lata :)


Składniki:
  • 4 filety z piersi indyka
  • 4 pomarańcze
  • sok z cytryny
  • 100 g masła
  • olej do wysmarowania formy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz




Filety z piersi indyka dokładnie myję, oczyszczam z błon i chrząstek i osuszam ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijam, oprószam solą i pieprzem, polewam sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Odstawiam do lodówki na około 30 minut.




Pomarańcze sparzam, SZORUJĘ i kroję w duże cząstki. Trzeba pamiętać, żeby cząstki były mniej więcej równe. W wysmarowanej olejem formie do zapiekania układam indyki i obkładam je cząstkami pomarańczy. Na wierzchu układam wiórki masła i wstawiam do piekarnika na około 40 minut (180 stopni)





Podaję posypane posiekaną natką z lekką sałatką :)
SMACZNEGO i do zobaczenia wcześniej niż za 3 miesiące :-P 



 

24 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie! Robię we wtorek :) Dobrze, że wracasz na bloga Iziorku, potrzebuję inspiracji (i pewnie nie tylko ja :)). Wierna i oddana S. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam indyka w pomarańczach =D
    pisze "I JEMY" ponieważ zwykle pisze na blogu to co robie w realu :D na bieżąco

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko dopięte na ostatni guzik :) ślicznie to wygląda i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nie jadłam w pomarańczach, ale przyznaję, że wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio natknęłam się na połączenie mięsa z pomarańczami i jednen taki przepis już czeka u mnie w zakładkach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie!
    To jest świetny pomysł, moi bliscy nie zorientowali się co tam dodałam.
    smakowało im i przynajmniej nie narzekali na moje '' wydziwianki''

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie piekłam mięsa z pomarańczami, bardzo jestem ciekawa smaku, wygląda apetycznie!:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł i ciekawy przepis:) Musze wypróbować:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mięso i owoce to połączenie idealne dla mojego Połówka. Fajny i nieskomplikowany przepis :)

    Pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  10. Chwilkę Cię nie było...a zagladałam często;) Indyk w pomarańczach? Tej opcji jeszcze nie próbowałam!;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm, tego jeszcze nie probowalam...
    Ciekawe polaczenie...
    Masz oryginalne pomysly. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe połączenie smaków. Chętnie bym spróbowała :))

    OdpowiedzUsuń
  13. przepysznie się prezentuje ten indyk :) koniecznie muszę zrobić :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam połączenie cytrusów z mięsem! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  15. jak egzotycznie! :) i na pewno smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nabrałam ochoty na takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie dość, że świetnie gotuje, to jeszcze robi super zdjęcia :D te pomarańcze pięknie wyglądają! ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jamiii! poważnie :) skusiłabym się

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie połączenie smaków. Danie wygląda rewelacyjnie i zapewne tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  20. halo halo,czekamy na kolejne przepisy:):)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda zjawiskowo, mam tylko pytanie czy pomarańcze nie były gorzkie?

    OdpowiedzUsuń