Witam po mojej dłuuugiej i zupełnie nieplanowanej przerwie :) Dziś chciałabym zaproponować jedno z tych dań, które tak naprawdę robią się same. Indyk w pomarańczach jest nie tylko oryginalnie smaczny, ale też zachowuje ostatnie smaki lata :)
Składniki:
- 4 filety z piersi indyka
- 4 pomarańcze
- sok z cytryny
- 100 g masła
- olej do wysmarowania formy
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Filety z piersi indyka dokładnie myję, oczyszczam z błon i chrząstek i osuszam ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijam, oprószam solą i pieprzem, polewam sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Odstawiam do lodówki na około 30 minut.
Pomarańcze sparzam, SZORUJĘ i kroję w duże cząstki. Trzeba pamiętać, żeby cząstki były mniej więcej równe. W wysmarowanej olejem formie do zapiekania układam indyki i obkładam je cząstkami pomarańczy. Na wierzchu układam wiórki masła i wstawiam do piekarnika na około 40 minut (180 stopni)
Podaję posypane posiekaną natką z lekką sałatką :)
SMACZNEGO i do zobaczenia wcześniej niż za 3 miesiące :-P
Wygląda fantastycznie! Robię we wtorek :) Dobrze, że wracasz na bloga Iziorku, potrzebuję inspiracji (i pewnie nie tylko ja :)). Wierna i oddana S. :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam indyka w pomarańczach =D
OdpowiedzUsuńpisze "I JEMY" ponieważ zwykle pisze na blogu to co robie w realu :D na bieżąco
Wszystko dopięte na ostatni guzik :) ślicznie to wygląda i smacznie
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam w pomarańczach, ale przyznaję, że wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńOstatnio natknęłam się na połączenie mięsa z pomarańczami i jednen taki przepis już czeka u mnie w zakładkach :)
OdpowiedzUsuńPewnie!
OdpowiedzUsuńTo jest świetny pomysł, moi bliscy nie zorientowali się co tam dodałam.
smakowało im i przynajmniej nie narzekali na moje '' wydziwianki''
nigdy nie piekłam mięsa z pomarańczami, bardzo jestem ciekawa smaku, wygląda apetycznie!:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie już trwa:)
Świetny pomysł i ciekawy przepis:) Musze wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mięso i owoce to połączenie idealne dla mojego Połówka. Fajny i nieskomplikowany przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Malwinna
Chwilkę Cię nie było...a zagladałam często;) Indyk w pomarańczach? Tej opcji jeszcze nie próbowałam!;)
OdpowiedzUsuńHmm, tego jeszcze nie probowalam...
OdpowiedzUsuńCiekawe polaczenie...
Masz oryginalne pomysly. ;)
Ciekawe połączenie smaków. Chętnie bym spróbowała :))
OdpowiedzUsuńprzepysznie się prezentuje ten indyk :) koniecznie muszę zrobić :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie cytrusów z mięsem! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńjak egzotycznie! :) i na pewno smacznie :)
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na takiego :)
OdpowiedzUsuńbaaardzo zachęcający przepis :)
OdpowiedzUsuńnie dość, że świetnie gotuje, to jeszcze robi super zdjęcia :D te pomarańcze pięknie wyglądają! ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńjamiii! poważnie :) skusiłabym się
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie smaków. Danie wygląda rewelacyjnie i zapewne tak smakuje.
OdpowiedzUsuńhalo halo,czekamy na kolejne przepisy:):)
OdpowiedzUsuńZ pomarańczą jest pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo, mam tylko pytanie czy pomarańcze nie były gorzkie?
OdpowiedzUsuńNie :) Też myślałam,że będą :)
Usuń