Dostałam od Mamy sporo kiszonej kapusty (tak są jeszcze ludzie, którzy w tych czasach w mieście, sami kiszą kapustę w beczce :) więc bardzo możliwe, że to właśnie kiszona kapusta zdominuje teraz moje przepisy. Na pierwszy ogień pierogi z kapustą, które z pewnością większości kojarzą się z Wigilią :)
Składniki:
Ciasto robię tak samo jak te, na pierogi ruskie.
FARSZ:
- pół kilograma kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Kapustę siekam i płukam. (Jeśli macie kapustę sklepową polecam nie płukać jej wcale, ponieważ jest mało kwaśna). Gotuję razem z zielem i liściami laurowymi na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Doprawiam solą i pieprzem. Odcedzam i zostawiam do wystygnięcia.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle. Kiedy się zeszkli dodaję kapustę i doprawiam solą i pieprzem. Całość chwilę podsmażam. Z ciasta wycinam koła szklanką i sklejam pierogi. Polecam ze skwarakami :)
SMACZNEGO :))
ale apetyczne!! zjadłabym choćby zaraz:))
OdpowiedzUsuńTeż bym zjadła kilka na dzisiejszą kolację. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :))
Usuńo tak! pyszne, zjadłoby się:)
OdpowiedzUsuńPierożki pyszne, ciekawa jestem bardzo jak smakują z kiszoną kapustą, bo u mnie zazwyczaj z białą się robi :)
OdpowiedzUsuńA to ciasteczka robiłaś? :)
Fajna musi być taka domowa, kiszona kapusta ;)
OdpowiedzUsuńoo z domowej kapusty to dopiero muszę być wspaniałe ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
Robiłam wczoraj. Już na wigilię. Zamrożone czekają na ten wyjątkowy wieczór:)
OdpowiedzUsuńmoja mama też sama kisi, ale w jakimś garnku glinianym ;)
OdpowiedzUsuńA takich pierożków jeszcze nie jadłam-muszę spróbować ;)
pierożki z kapustką moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńWow, zjadłabym teraz, tak smacznie wyglądają te pierożki z Maminą kapustką, super..
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPoproszę 10 zacnych sztuk!;)))Bo wygladają pysznie!;)
OdpowiedzUsuńJa chcę domową kiszoną kapustę! Jadłam taką tylko 2 razy w życiu i znaaaaaacznie różniła się od tej kupowanej nawet w najlepszym warzywniaczku!
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też robię pierogi na Wigilię :)
OdpowiedzUsuń