Wiem, brzmi co najmniej dziwnie... Ale niestety nie lubię i to bardzo nie lubię makaronów. Bardzo natomiast lubię sos bolognese. Znalazłam więc rozwiązanie i zawinęłam mięso w- ciasto francuskie. Danie smakuje oryginalnie i jest po prostu przepyszne :)
Składniki:
- 300 gram mięsa mielonego
- pomidory w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 papryka (konserwowa lub świeża)
- nieduża kostka sera żółtego
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- bazylia, oregano, tymianek
- sól, pieprz
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Kiedy będzie już miękka, wrzucam mięso. Całość duszę. Po chwili doprawiam ziołami, pieprzem. Kiedy mięso jest miękkie, dodaję pomidory z puszki i pokrojoną w malutka kosteczkę paprykę. całość duszę około 20 minut.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Schłodzone ciasto francuskie rozkładam, posypuje startym żółtym serem i nakładam mięso. Zawijam w roladę i układam na blasze. Piekę około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Gotowe danie kroję w grube plastry, polewam jeszcze sosem i posypuję serem.
I to tyle :)
SMACZNEGO
świetny pomysł! na to bym nie wpadła:)
OdpowiedzUsuńsprawa pierwsza - ktoś, kto nie lubi makaronów??? to dopiero ewenement ;) sprawa druga - przepis jest genialny, ja makarony bardzo lubię, ale ten przepis do mnie przemawia bardzo bardzo, świetny patent, wspaniały pomysł, do tego wydaje się bardziej wyrafinowany niż zwykłe kluchy z sosem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Monika
też się dziwię jak można nie lubić makaronu.
OdpowiedzUsuńswoją drogą miałam robić takie podobne danie - tylko inne dodatki w mięsie - wg Jamiego Oliviera :)
Super wariacja kulinarna:D Jak będę chciała odpocząć od makaronu chętnie przetestuję:] Smakowicie u Ciebie:) Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam spaghetti bolognese ale to danie bije na łopatki makaron ;) polecam
OdpowiedzUsuńM.
Bolognese w takiej formie jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ogromnego apetytu! I jaką cudną masz miseczkę :))
OdpowiedzUsuń