Niewielkie kotleciki z pieczarkami, papryką i serem są super alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych. Warzywa przyprawiam jak do pizzy, przez co zyskują lekko włoskiego smaku. Zmieszane z mięsem mielonym smakują naprawdę wyśmienicie.
Do klopsików najlepiej wykorzystać samodzielnie zmielone mięso, wtedy najpewniej wiemy, co jest w środku ;)
Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 3 duże pieczarki
- 1 cebula
- olej
- filiżanka startego żółtego startego sera
- tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz
Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Dorzucam starte na grubych oczkach pieczarki i podsmażam do wyparowania wody. Dodaję pokrojoną w paski paprykę i przyprawiam. Duszę około 5 minut. Odstawiam do wystygnięcia.
Mieszam mięso z farszem i serem żółtym i doprawiam solą i pieprzem.
Formułuję niewielkie klopsiki i obtaczam w bułce tartej . Smażę na głębokim tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia delikatnie posypuję serem żółtym .
Najlepiej smakują z ziemniaczkami puree i mizerią.
Smacznego :)
Izo, dlaczego piszesz, że moje Tiramisu nie jest dla Ciebie proste? to jeden z łatwiejszych deserów. Krem się nie waży - wszystko do miski i miksujemy. Przekładamy go z biszkoptami. Etap dekoracji można pominąć, gdy się nie jest zaawansowanym w deserach. Choć możesz mi wierzyć, ja mam dwie lewe ręce do ciast i deserów, a dałam radę z tym tiramisu ;). Warto próbować! ;)
OdpowiedzUsuńa tak nawiasem, podoba mi się dodatek żółtego sera do klopsików, nie spotkałam się wcześniej z czymś takim ;). Musi fajnie smakować.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla mięsnych :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy ten przepis i dodatek sera żółtego:)
OdpowiedzUsuńOoo.. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńAleż muszą byc pyszne te klopsiki!;)
OdpowiedzUsuńszkoda, że widać jaki groszek....
OdpowiedzUsuń