Uwielbiam orzechy włoskie. Mogę nawet przymknąć oko na to, że są bardzo kaloryczne, a to dlatego, że zawierają również sporo witamin z grupy B, witaminę C i E oraz magnez, żelazo, potas i sód- a więc korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu!!
Dziś proponuję mojego ulubionego kurczaka w panierce z tych orzechów z egzotycznym sosem z granatów!!
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- olej
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 mała cebulka
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek z granatu
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu
- sól, pieprz
Do rondelka wlewam wino i wsypuję posiekaną w drobniutką kostkę cebulkę. Duszę na wolnym ogniu, aż większość wina wyparuje. Wlewam bulion z kurczaka, sok z granatu i miód. Gotuję około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaję ziarenka granatu i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Piersi kurczaka przekrawam wzdłuż i rozbijam delikatnie tłuczkiem. Powinny mieć grubość około 2 centymetrów. Mięso posypuję solą i pieprzem, obtaczam w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszance mąki i orzechów.
Na patelni rozgrzewam olej z łyżką masła. Smażę piersi po około 3 minuty z obu stron, aż mięso się zarumieni.
Podaję posypane szczypiorkiem z gorącym sosem z granatów.
Smacznego :)
Dziękuję za odwiedziny i również szczęśliwości życzę:)
OdpowiedzUsuńWoW! Rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpysznie
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na podanie sosu :)
pozdrawiam!
Bardzo zacne połączenie składników!Jestem na TAK!:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na panierkę. ostatnio mam fazę na orzechy włoskie - ostatnio codziennie jem po parę garści :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam tak podanego kurczaka, wygląda rewelacyjnie!:)
OdpowiedzUsuńIza,
OdpowiedzUsuńSos z granatów brzmi niezwykle interesująco. To musi być świetny dodatek do kurczaka i innego rodzaju mięs :)
Serdecznie pozdrawiam,
E.