Witajcie w Nowym Roku!! Mam nadzieję, że nikt z Was nie ma nieprzyjemności żołądkowych związanych z świąteczno- noworocznym przejedzeniem i będziecie mogli korzystać z moich przepisów :) Dzisiaj prezentuję Wam, chyba najprostszą i najtańszą zupę jaką znam. jej przygotowanie zajmuje najwyżej 30 minut (łącznie z gotowaniem), przy czym jest bardzo lekka i wyrazista :)
Składniki:
- 2 pęczki koperku
- nieduża cebula
- 2 łyżki masła
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- śmietana 18%
- 3 jajka ugotowane na twardo
Cebulę kroją w drobną kostkę, koperek bardzo drobno siekam. Podsmażam delikatnie ma maśle. Kiedy cebulka się zeszkli zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia.
Kiedy bulion się już zagotuje, zaprawiam zupę śmietaną zmieszaną z mąką. Zagotowuję.
I GOTOWE!! :)
Nie miałam jeszcze okazji jeść zupy koperkowej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam koperkową zupę! Ale z jajkiem, tak nigdy nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupa:) aż zachciało mi się zjeść!
OdpowiedzUsuńpychota!:) prosta i pyszna:) a z jajkiem nie jadłam, u mnie szczawiową się z nim podaje:)
OdpowiedzUsuńSuper zupka :) U mnie dziś jajko sadzone po tych wszystkich szaleństwach ;)
OdpowiedzUsuńzamawiam jedną, tylko bez jajka :) myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
OdpowiedzUsuńGotuj sezonowo! Ten przepis świetnie się w nią wpisuje.
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
wszystko co się wiąże z koperkiem znajduje się w moim top 10 :D
OdpowiedzUsuń