Kotlet de Volaille tradycyjnie przygotowuje się z masłem czosnkowo- ziołowym. Moja Mama robi te kotlety na przykład z masłem i zieloną pietruszką i też są cudowne, jednak jako zagorzała wielbicielka pieczarek i innych grzybów, postanowiłam zrobić de Volaille z pieczarkami i pietruszką.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 2 nieduże cebule
- łyżka masła
- pęczek zielonej pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- bułka tarta
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- olej
Cebulkę kroję w kostkę, podsmażam na maśle. Kiedy będzie szklista dodaję starte na grubych oczkach pieczarki. Dusze pod przykryciem, aż będą miękkie, a woda wyparuje. Pod koniec duszenia dodaję łyżeczkę soli i pieprzu. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Piersi myję, suszę i oczyszczam z tłustych elementów i białych błonek. Rozbijam bardzo cienko przez woreczek.
Kiedy pieczarki przestygną nakładam na środek każdego kotleta około 1,5 łyżki farszu i zawijam w roladki.
Na 3 talerze nakładam kolejno: mąkę, rozkłócone jajko z przyprawami i bułkę tartą. Panieruję w tej kolejności. Przy obtaczaniu roladek mąką dokładniej zawijam roladki. (Mąka sprawi, że lepiej się skleją).
Smażę na dość głębokim oleju, po około 4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Podaję z ziemniakami puree z serem i sałatką wielowarzywną (najlepiej z sosem czosnkowym) Voila!!
Mmmm :)
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie! Trzymam kciuki Izabelo! :)
OdpowiedzUsuńa jak przyrządzasz puree?
OdpowiedzUsuńDo ziemniaków dodaję do prostu 2-3 łyżki masełka albo śmietany (zależy,co akurat mam w domu) i mieszam!!
Usuń