Jedna z moich ulubionych zup. Przygotowanie jej zajmuje kilka chwil więcej niż tradycyjnej ogórkowej- ale zapewniam, że efekt wart jest "poświęcenia"
Składniki:
- 0,5 kilograma ogórków kiszonych
- 2 nieduże cebule (najlepiej białe)
- 2-3 łyżki masła
- 2 pęczki koperku
- 2-3 duże ziemniaki (ewentualnie ryż)
- mały kubek śmietany 18%
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
Cebulkę kroje w bardzo drobną kostkę, podsmażam na maśle. Kiedy będzie już szklista, dodaję jeden posiekany pęczek koperku. Całość podsmażam, często mieszając. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Dorzucam do koperku i cebulki,dodaję kostkę rosołową. Duszę na wolnym ogniu, aż ogórki będą miękkie.
Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Kiedy ogórki są już miękkie i puściły sok, zalewam je 1,5 litra wody. Posypuję odrobinę solą i pieprzem, doprowadzam do wrzenia. Kiedy całość się zagotuje, odlewam około chochelkę do osobnego garnuszka, dodaję śmietanę, lekko solę i mieszam. Mieszaninę dodaję do zupy, doprowadzam do wrzenia. Siekam pozostały koperek i dodaję do zupy. Przyprawiam jeszcze solą i pieprzem.
Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym- ładniej prezentuje się na talerzu :-)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz