wtorek, 7 sierpnia 2012

Ogórkowa :-)

Jedna z moich ulubionych zup. Przygotowanie jej zajmuje kilka chwil więcej niż tradycyjnej ogórkowej- ale zapewniam, że efekt wart jest "poświęcenia"


Składniki:

  • 0,5 kilograma ogórków kiszonych
  • 2 nieduże cebule (najlepiej białe)
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 pęczki koperku
  • 2-3 duże ziemniaki (ewentualnie ryż)
  • mały kubek śmietany 18%
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz







Cebulkę kroje w bardzo drobną kostkę, podsmażam na maśle. Kiedy będzie już szklista, dodaję jeden posiekany pęczek koperku. Całość podsmażam, często mieszając. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Dorzucam do koperku i cebulki,dodaję kostkę rosołową.  Duszę na wolnym ogniu, aż ogórki będą miękkie. 






Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Kiedy ogórki są już miękkie i puściły sok, zalewam je 1,5 litra wody. Posypuję odrobinę solą i pieprzem, doprowadzam do wrzenia. Kiedy całość się zagotuje, odlewam około chochelkę do osobnego garnuszka, dodaję śmietanę, lekko solę i mieszam. Mieszaninę dodaję do zupy, doprowadzam do wrzenia. Siekam pozostały koperek i dodaję do zupy. Przyprawiam jeszcze solą i pieprzem. 
Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym- ładniej prezentuje się na talerzu :-) 
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz