Chyba najprostsza zupa świata, a przy tym tak sycąca, że jedna miseczka zapewnia energię na pół dnia. Najlepsze w niej jest to, że składniki są dostępne w każdym sklepie, nawet w sklepach z sympatycznym zielonym płazem, które jako nieliczne są otwarte w święta :)
- 4 serki topione kremowe bez dodatków
- 100 gramów wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 kostka rosołowa
- sól, pieprz
- grzanki lub groszek ptysiowy
- zielona pietruszka lub szczypiorek do dekoracji
Cebule i boczek kroje w kostkę. Podsmażam na patelni na roztopionym maśle. W garnku zagotowuję 1,5 litra wody z kostką rosołową. Dodaję do bulionu cebulkę z boczkiem i serki pokrojone w podłużne paski.
Gotuję na wolnym ogniu, często mieszając, aż serki się rozpuszczą. Przyprawiam do smaku sola i pieprzem. Podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowym (osobiście polecam to drugie) i posypuję natką lub szczypiorkiem. To by było na tyle- smacznego :)
jadlam kiedys serowa zupe i bardzo mi smakowala!:)
OdpowiedzUsuńZupa serowa mniamistość! <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze sprobowac! Wydaje sie dziecinnie prosta i wyglada pyszniascie. Widze, ze przepis lekko zmodyfikowany, kiedys podawalas mi nieco inny :) Buziak:*
OdpowiedzUsuńW te wakacje po raz pierwszy jadłam zupę serową i bardzo mi smakowała, Twoja ma super kolorek, z groszkami musi być wyśmienita :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłem zupy z serkiem topionym, muszę w końca spróbować :)
OdpowiedzUsuńkocham tę zupę!:) robię podobnie:)
OdpowiedzUsuńPrzecież żaba to gad, nie płaz..
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Usuńwłaśnie, że płaz :) A zupa pychota
UsuńSuper! Następny pomysł na obiad, dzięki!
OdpowiedzUsuńZupa wyszła wyśmienita. Ja jednak wolę z wykonanymi samodzielnie grzankami i posypaną koperkiem.
OdpowiedzUsuńjeszcze raz dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńtakze moj kolejny pomysl na obiad! zawsze mialam ochote na zupe serowa ale jakos nie mialam przepisu teraz jestem pewna ze wyjdzie smakowita:)))
OdpowiedzUsuńOd kiedy żaba to gad? o.O No bez jaj ;) Ale żeby offtopu nie robić - zupa pyszna, sycąca, niekoniecznie droga i łatwa ;)
OdpowiedzUsuń