Świetny pomysł na ciekawy obiad. U mnie farsz zrobiony jest z mięsa mielonego z warzywami i przyprawami. Danie ma oryginalny smak, a jest bardzo proste w przygotowaniu ;-)
Polecam gotowanie faszerowanej papryki zwłaszcza o tej porze roku, kiedy jej cena nie jest wysoka, a jej "egzemplarze" są bardzo okazałe!!
- 2-3 papryki (danie jest dość syte, więc polecam zakładać, że każda osoba zje jedną)
- ok. 300 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy ( świetnie sprawdzają się też pomidory w puszce)
- 1/5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- około szklanka startego żółtego sera
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
W misce mieszam mięso z pokrojoną w naprawdę drobną kostkę cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pomidorem, startym serem, koncentratem i przyprawami. ( W sumie łatwiej byłoby napisać- mieszkam w misce wszystkie składniki ;-p )
Papryki myję, odcinam kapelusiki i wycinam środki. Już przy zakupach staram się wybierać sztuki, które będą stały, jeśli jest to niemożliwe, polecam podciąć je od dołu.
Gotowym farszem napełniam papryki po brzegi, układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piekę około 40-45 minut, aż mięso w środku będzie miękkie a brzegi papryk zarumienione.
Około 15 minut przed końcem pieczenia do naczynia wrzucam kilka pieczarek ( wcześniej zanurzonych w oliwie z solą). Przed podaniem posypuję jeszcze drobno startym serem. Serwuję z podsmażonymi pieczarkami. Smacznego!!
totalny nice one, wygląda zajebongo, KONIECZNIE MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ
OdpowiedzUsuńMadźka- koniecznie!!
UsuńJej! Wygladaja bosko, koniecznie musze sprobowac :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! bardzo często robie taką na obiad :)
OdpowiedzUsuń