czwartek, 2 sierpnia 2012

ŻUREK!! ŻURECZEK!!

Żurek jest jedną z najpopularniejszych zup polskich. Od równie popularnego barszczu białego różni się rodzajem zakwasu (żurek robimy z zakwasu z mąki żytniej, natomiast barszcz biały- z mąki pszennej).
Jak Polska długa i szeroka żurek podaje się na miliony opcji: z ziemniakami, gotowaną kiełbasą lub samym jajkiem. Ja żurek podaję z podsmażoną kiełbasą i jajkiem. Oto składniki (dla 6-8 osób, lub ewentualnie jako obiad na dwa dni :-) 

Przepis ten podaję jako pierwszy z dedykacją dla pewnej Magdaleny, która pewnie już zgubiła te 16 karteczek, na których zapisała mój przepis ;-) 




SKŁADNIKI:

  • jajka- 5 sztuk
  • cebula- 2 sztuki
  • masło- 2 łyżki
  • kiełbasa (najlepiej typu wiejska)- 400 g
  • 3-4 listki laurowe
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • śmietana 30%- 4 łyżki
  • żurek z butelki- 1 sztuka
  • serwatka- 1 szklanka
  • wywar warzywny- 1 litr       
  • pół chleba tostowego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek lub dymka do dekoracji


1. Cebulę kroję w drobną kostkę, kiełbasę w półksiężyce. Roztapiam na patelni 2 łyżki masła i wrzucam cebulkę (warto ją troszkę posolić- szybciej zmięknie). Kiedy cebulka jest już szklista, wrzucam kiełbasę. Podsmażam, mieszając od czasu do czasu, aż kiełbasa puści tłuszcz i będzie rumiana. Jajka gotuję w osobnym garnku.




2. Wywar warzywny wlewam do dużego garnka, dodaję połowę majeranku, liście laurowe, czosnek i ziele angielskie ,doprowadzam do wrzenia.

3. Czekając, aż wywar z przyprawami się zagotuje przygotowuję grzanki: chleb tostowy kroję w kostkę ( ok 2 na 2 centymetry), piekarnik nagrzewam do 150 stopni i wrzucam grzanki. rozłożone równomiernie na blasze. Piekę około 10-15 minut, aż się zarumienią.


4. Do gotującego się wywaru dodaję żurek i serwatkę, zagotowuję. Po około 5-7 minutach dodaję kiełbasę z cebulką z patelni ( bez odsączania tłuszczu) i pokrojone w księżyce jajka. Powoli doprowadzam do wrzenia, dodaję resztę majeranku.



5. Odlewam około chochelkę zupy do innego garnuszka, dodaję śmietanę, solę 2 szczypty (żeby uniknąć ścięcia się śmietany), DOKŁADNIE mieszkam i dodaję do żurku. Doprowadzam do wrzenia i gotuje około 5 minut.
Po zagotowaniu doprawiam do smaku solą i pieprzem.

6. Żurek nalewam na talerze, posypuję grzankami i posiekanym szczypiorkiem lub dymką.


Prawda, że proste?? SMACZNEGO :-)




6 komentarzy:

  1. Jak nie lubię żurku, tak wygląda fantastycznie!:) Dalej Izunia, dalej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko super, ekstra, brakuje tylko jednego BARDZO znaczącego elementu,a mianowicie: zdjęć kurków od kuchenki podczas gotowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zurku nie cierpie, ale tego mialam okazje skosztowac i musze przyznac, ze bylam w szoku! :) Iziorku, oby tak dalej! Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam żurek, ale jeszcze go nigdy sam nie robiłem :)

    OdpowiedzUsuń