piątek, 8 marca 2013

Moje burrito

Jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej. Szybkie, pożywne i naprawdę smaczne. Rozgryzienie przepisu na burrito z mojej ulubionej meksykańskiej knajpki w Krakowie zajęło mi trochę czasu, ale w końcu udało mi się delikatnie zbliżyć się do ideału. tym razem użyłam gotowych placków tortilli, ale jeśli jesteście ciekawi jak samodzielnie przyrządzić te placki odsyłam do mojego przepisu domowa tortilla i papirus :)
Jako dodatek do burrito przygotowałam salsę :)

Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 placki tortilli 
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • pół cytryny 
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • kolendra
  • 200 g żółtego sera
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • sól, pieprz



SALSA:

Pomidory, cebulę i papryki kroję w bardzo drobną kostkę.Dwa ząbki czosnku przeciskam przez praskę. Z papryczki chili wycinam pestki i trę na maleńkich oczkach. Dodaję sok z połówki cytryny i doprawiam do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Całość dokładnie mieszam :)





BURRITO:

Filety kroję w gruba kostkę, nacieram pieprzem i solą, Podsmażam na cebulce. Kiedy mięso jest już miękkie dodaję kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę duszę, po czym dodaję pozostały czosnek i przecier pomidorowy. 
Placki tortilli przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na placek nakładam garść sera startego na grubych oczkach i mięsne nadzienie. Zawijam w kopertę i posypuję serem. Piekę w piekarniku nagrzanym na 160 stopni przez około 10 minut.



Gotowe burrito podaję z salsą. SMACZNEGO!!