środa, 2 stycznia 2013

Kurczak w panierce z orzechów włoskich z dziwnym sosem...

Uwielbiam orzechy włoskie. Mogę nawet przymknąć oko na to, że są bardzo kaloryczne, a to dlatego, że zawierają również sporo witamin z grupy B, witaminę C i E oraz magnez, żelazo, potas i sód- a więc korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu!!
Dziś proponuję mojego ulubionego kurczaka w panierce z tych orzechów z egzotycznym sosem z granatów!!


Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 mała cebulka
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek z granatu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu
  • sól, pieprz   


Do rondelka wlewam wino i wsypuję posiekaną w drobniutką kostkę cebulkę. Duszę na wolnym ogniu, aż większość wina wyparuje. Wlewam bulion z kurczaka, sok z granatu i miód. Gotuję około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaję ziarenka granatu i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. 


Piersi kurczaka przekrawam wzdłuż i rozbijam delikatnie tłuczkiem. Powinny mieć grubość około 2 centymetrów. Mięso posypuję solą i pieprzem, obtaczam w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszance mąki i orzechów.


Na patelni rozgrzewam olej z łyżką masła. Smażę piersi po około 3 minuty z obu stron, aż mięso się zarumieni. 


Podaję posypane szczypiorkiem z gorącym sosem z granatów. 
Smacznego :)





7 komentarzy:

  1. Dziękuję za odwiedziny i również szczęśliwości życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie
    fajny pomysł na podanie sosu :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zacne połączenie składników!Jestem na TAK!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na panierkę. ostatnio mam fazę na orzechy włoskie - ostatnio codziennie jem po parę garści :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam tak podanego kurczaka, wygląda rewelacyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Iza,
    Sos z granatów brzmi niezwykle interesująco. To musi być świetny dodatek do kurczaka i innego rodzaju mięs :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń