środa, 6 lutego 2013

Pulpeciki wieprzowo-wołowe z sosem azjatyckim

Pomysł na pulpeciki wziął się z praktyczności :). Po ostatnim przepisie na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym zostało mi w lodówce pół słoika pędów bambusa i pół butelki passaty. A że nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam je jakoś wykorzystać. Tak wymyśliłam sos azjatycki :)


Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowo- wołowego (polecam zmielić samemu)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek bazylii
  • 20 g masła
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 150 gram pędów bambusa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz cayenne
  • cynamon
  • imbir
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • olej

 Do mięsa dodaję 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mąkę ziemniaczaną, posiekane bazylię i papryczki. Doprawiam solą, pieprzem, cynamonem i pieprzem cayenne. Delikatnie zwilżam dłonie olejem i formułuję pulpeciki. Obtaczam w mące ziemniaczanej. Rumienię na oleju.
 


 Mało rozgrzewam w rondelku (myślę,że świetny byłby wok, ale nie posiadam), dodaję posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i odrobinę imbiru. Całość podsmażam razem z pokrojonymi papryczkami. Po chwili dodaję passatę i pędy bambusa. duszę około 10 minut.




Do sosu dodaje pulpeciki i duszę jeszcze około 5-10 minut.



Posypuję natką i podaję z ryżem.
I nic się nie zmarnowało :)
SMACZNEGO

 


 

12 komentarzy:

  1. Aż zgłodniałam patrząc na zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny i prosty obiadek:) fajny ten sosik - taki inny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie, ja też lubię takie dania z mięsa mielonego, można sobie pokombinować na różne sposoby:) fajne!

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie:) wprosiłabym się na taki obiadek do Ciebie z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna propozycja, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam pulpeciki w sosach ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. och tak, tak!! tylko ja bym je upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie apetyczne fotki! mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie pamietam kiedy jadłam pupeciki!CZas sobie przypomnieć.
    Jakie równiutkie i apetyczne...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie aromatyczne, dobrze przyprawione pulpeciki. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie takie pulpeciki za mną chodzą!

    OdpowiedzUsuń