czwartek, 31 stycznia 2013

Kurczak w chińskiej panierce z sosem słodko-kwaśnym

Wiem,wiem, kurczak po raz kolejny... Jestem niestety wielką wielbicielką sosu słodko-kwaśnego. Zawsze korzystałam z tych słoikowych, ale jakoś przestały mnie przekonywać wszystkie glutaminiany, E-152900, regulatory kwasowości itd. Wiedziałam, że musi być sposób żeby zrobić taki sos samemu. I udało się :) Co prawda trzeba się trochę nakroić i nasiekać, ale gwarantuję, że efekty są bardzo, bardzo smaczne.

Mięsko obtoczyłam w śmiesznej , chińskiej panierce, której rozgryzienie zajęło mi naprawdę wiele czasu...

Składniki:

SOS:
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • papryczka chili
  • 6-7 plastrów ananasa z puszki
  • 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki
  • marchewka
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 150 g pędów bambusa
  • ocet winny
  • kieliszek miodu
  • ziele angielskie
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki 
  • olej

PANIERKA:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
i oczywiście pierś z kurczaka :)






Cebulę siekam w drobna kostkę. Podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję pokrojoną w krążki marchewkę. Następnie dorzucam pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, w słupki paprykę czerwoną i posiekane chili. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i ziele angielskie.


 
Duszę na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Ananasa kroję w kostkę (lub inne dowolne kawałki) i dodaję do warzyw. Zalewam sokiem z ananasa i dodaje pędy bambusa. Zaprawiam passatą i mocno przyprawiam solą i pieprzem


 
Piersi z kurczaka kroję w paski. Wszystkie składniki na panierkę miksuję na jednolitą masę. Kawałki kurczaka maczam w panierce, aż będą obtoczone z każdej strony i kładę na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażę po około 3 minuty z każdej strony.




Podaję z ryżem.
SMACZNEGO :-)





niedziela, 27 stycznia 2013

Ognisty kurczak po meksykańsku

Kuchnia meksykańska jest jedną z moich ulubionych. Aromatyczna, gorąca, ostra i, co również ważne- szybka. Dziś proponuję Wam kurczaka po meksykańsku. Jeżeli nie lubicie ostrych dań, polecam dodać jedna papryczkę chili a nie, jak napisałam- dwie.

W przepisie wykorzystałam pomidory. Zrobiłam ten błąd, że wykorzystałam zwykłe, świeże pomidory. Jednak dochodzę do wniosku, że w sezonie zimowym pomidory w puszce są bardziej pomidorowe i lepiej nadają się do wszelakich dań :)


Składniki:


  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 2 papryki czerwone
  • 400 g pomidorów
  • 2 cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 g mąki pszennej
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • pół puszki kukurydzy
  • kilka łyżek posiekanego koperku
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, mielone goździki, cynamon, sól, pieprz    

Piersi myję, suszę, kroje w duże kawałki, nacieram solą i pieprzem, a następnie obtaczam w mące. Smażę na oleju około 5 minut, aż się zarumieni z każdej strony. Układam w naczyniu żaroodpornym.

Cebulkę siekam w kostkę, podsmażam na oleju, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażam, aż się zeszkli. Dodaję sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i chili. Przyprawiam gałką, pieprzem i solą oraz odrobiną goździków. Zalewam winem. Duszę na wolnym ogniu około pół godziny. Pod koniec duszenia dodaje kukurydzę.




     Sosem zalewam kurczaczki i piekę w piekarniku około godzinę w temperaturze 180 stopni.




Podaję z ryżem :)
SMACZNEGO








sobota, 12 stycznia 2013

Pizzerinki


Kolejna propozycja na wykorzystanie ciasta francuskiego. Swoją drogą jest ono niezastąpione kiedy nawiedzą nas niespodziewani goście, bo tak naprawdę można dzięki niemu wyczarować miliony pysznych przekąsek. Dzisiaj proponuję coś na kształt małych pizz, z tym, że zawinięte w chrupiące ciasto

Składniki:
  •  pół kilograma pieczarek
  • 2 cebule
  • 250 gram salami
  • 250 gram sera żółtego
  • słoik papryki marynowanej
  • 2 opakowanie ciasta francuskiego      
  • olej     
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz       

Cebulkę  kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle. Kiedy się zeszkli  dodaję starte na dużych oczkach pieczarki. Duszę, aż wyparuje woda. Wrzucam paprykę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Całość podsmażam około 10 minut i doprawiam.

Ciasto francuskie kroję w równe kwadraty. Na każdy z nich kładę plasterek sera żółtego, plasterek salami i łyżeczkę pieczarkowego farszu. Zawijam w kopertki dokładnie sklejając brzegi.



Piekarnik nagrzewam  do 189 stopni i piekę około 30 minut, aż się zarumienią.
Smacznego!! :-)


                                                                                                                                                                                                                                       

piątek, 11 stycznia 2013

Francuskie BOLOGNESE :)

Wiem, brzmi co najmniej dziwnie... Ale niestety nie lubię i to bardzo nie lubię makaronów. Bardzo natomiast lubię sos bolognese. Znalazłam więc rozwiązanie i zawinęłam mięso w- ciasto francuskie. Danie smakuje oryginalnie i jest po prostu przepyszne :)



Składniki:
  • 300 gram mięsa mielonego
  • pomidory w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 papryka (konserwowa lub świeża)
  • nieduża kostka sera żółtego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • bazylia, oregano, tymianek
  • sól, pieprz                                                          


Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Kiedy będzie już miękka, wrzucam mięso. Całość duszę. Po chwili doprawiam ziołami, pieprzem. Kiedy mięso jest miękkie, dodaję pomidory z puszki i pokrojoną w malutka kosteczkę paprykę. całość duszę około 20 minut.





Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Schłodzone ciasto francuskie rozkładam, posypuje startym żółtym serem i nakładam mięso. Zawijam w roladę i układam na blasze. Piekę około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.




Gotowe danie kroję w grube plastry, polewam jeszcze sosem i posypuję serem.
I to tyle :)
SMACZNEGO




czwartek, 3 stycznia 2013

Klopsiki chłopskie


Niewielkie kotleciki z pieczarkami, papryką i serem są super alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych. Warzywa przyprawiam jak do pizzy, przez co zyskują lekko włoskiego smaku. Zmieszane z mięsem mielonym smakują naprawdę wyśmienicie.
Do klopsików najlepiej wykorzystać samodzielnie zmielone mięso, wtedy najpewniej wiemy, co jest w środku ;)


Składniki:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • olej
  • filiżanka startego żółtego startego sera      
  • tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz    

                                                                                                                                                                    Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Dorzucam starte na grubych oczkach pieczarki i podsmażam do wyparowania wody. Dodaję pokrojoną w paski paprykę i przyprawiam. Duszę około 5 minut. Odstawiam do wystygnięcia.





Mieszam mięso z farszem i serem żółtym  i doprawiam solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                      Formułuję niewielkie klopsiki i obtaczam w bułce tartej . Smażę na głębokim tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia delikatnie posypuję serem żółtym .





Najlepiej smakują z ziemniaczkami puree i mizerią.
Smacznego :)


                                                           

 

środa, 2 stycznia 2013

Kurczak w panierce z orzechów włoskich z dziwnym sosem...

Uwielbiam orzechy włoskie. Mogę nawet przymknąć oko na to, że są bardzo kaloryczne, a to dlatego, że zawierają również sporo witamin z grupy B, witaminę C i E oraz magnez, żelazo, potas i sód- a więc korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu!!
Dziś proponuję mojego ulubionego kurczaka w panierce z tych orzechów z egzotycznym sosem z granatów!!


Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 mała cebulka
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek z granatu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu
  • sól, pieprz   


Do rondelka wlewam wino i wsypuję posiekaną w drobniutką kostkę cebulkę. Duszę na wolnym ogniu, aż większość wina wyparuje. Wlewam bulion z kurczaka, sok z granatu i miód. Gotuję około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaję ziarenka granatu i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. 


Piersi kurczaka przekrawam wzdłuż i rozbijam delikatnie tłuczkiem. Powinny mieć grubość około 2 centymetrów. Mięso posypuję solą i pieprzem, obtaczam w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszance mąki i orzechów.


Na patelni rozgrzewam olej z łyżką masła. Smażę piersi po około 3 minuty z obu stron, aż mięso się zarumieni. 


Podaję posypane szczypiorkiem z gorącym sosem z granatów. 
Smacznego :)





Zupa koperkowa z jajkiem

Witajcie w Nowym Roku!! Mam nadzieję, że nikt z Was nie ma nieprzyjemności żołądkowych związanych z świąteczno- noworocznym przejedzeniem i będziecie mogli korzystać z moich przepisów :) Dzisiaj prezentuję Wam, chyba najprostszą i najtańszą zupę jaką znam. jej przygotowanie zajmuje najwyżej 30 minut (łącznie z gotowaniem), przy czym jest bardzo lekka i wyrazista :)

Składniki:
  • 2 pęczki koperku
  • nieduża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • śmietana 18%
  • 3 jajka ugotowane na twardo        



Cebulę kroją w drobną kostkę, koperek bardzo drobno siekam. Podsmażam delikatnie ma maśle. Kiedy cebulka się zeszkli zalewam  bulionem. Doprowadzam do wrzenia.


Kiedy bulion się już zagotuje, zaprawiam zupę śmietaną zmieszaną z mąką. Zagotowuję.
 I GOTOWE!! :)