środa, 15 sierpnia 2012

Zupa CEBULOWA

Zupa cebulowa. Chyba możliwie najtańsza zupa. Aromatyczna i sycąca, idealna na rozgrzanie (zwłaszcza, gdy sierpniowa pogoda nas nie rozpieszcza). Proponuję podawać z grzankami czosnkowymi z żółtym serem. Świetnie smakuje też z chlebem cebulowym.
Zupa cebulowa jest też idealna podczas całonocnych "domówek"- sprawdziłam, goście byli zachwyceni ;-)


Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ok. 1,5 litra wody
  • 4-5 cebul
  • ok. 5 kromek pieczywa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • ser żółty do podania i grzanek (najlepiej ementaler)
  • sól, pieprz



Ze skrzydełek i włoszczyzny gotuję rosół. Ważne, żeby cebulę do rosołu przysmażyć wcześniej na palniku kuchenki, wtedy łatwiej puszcza sok do rosołku. Rosół powinien być esencjonalny i dobrze doprawiony




Rosół odcedzam. Cebulę kroję w piórka, ale nie za cienko. Połowę wrzucam do rosołu, drugą połowę podsmażam na maśle, aż będzie szklista. Nie odcedzając z tłuszczu wrzucam do zupy.










Doprowadzam do wrzenia, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupę przelewam do żaroodpornych miseczek, posypuję startym na cienkich oczkach serem i wkładam do piekarnika nagrzanego na 170 C na około 10 minut, aż ser się roztopi. 
W międzyczasie kroję chleb w kostkę, smażę na beztłuszczowej patelni z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Po wyciągnięciu posypuję zupę grzankami, dekoruję natką pietruszki. Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz