piątek, 11 stycznia 2013

Francuskie BOLOGNESE :)

Wiem, brzmi co najmniej dziwnie... Ale niestety nie lubię i to bardzo nie lubię makaronów. Bardzo natomiast lubię sos bolognese. Znalazłam więc rozwiązanie i zawinęłam mięso w- ciasto francuskie. Danie smakuje oryginalnie i jest po prostu przepyszne :)



Składniki:
  • 300 gram mięsa mielonego
  • pomidory w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 papryka (konserwowa lub świeża)
  • nieduża kostka sera żółtego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • bazylia, oregano, tymianek
  • sól, pieprz                                                          


Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Kiedy będzie już miękka, wrzucam mięso. Całość duszę. Po chwili doprawiam ziołami, pieprzem. Kiedy mięso jest miękkie, dodaję pomidory z puszki i pokrojoną w malutka kosteczkę paprykę. całość duszę około 20 minut.





Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Schłodzone ciasto francuskie rozkładam, posypuje startym żółtym serem i nakładam mięso. Zawijam w roladę i układam na blasze. Piekę około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.




Gotowe danie kroję w grube plastry, polewam jeszcze sosem i posypuję serem.
I to tyle :)
SMACZNEGO




7 komentarzy:

  1. świetny pomysł! na to bym nie wpadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sprawa pierwsza - ktoś, kto nie lubi makaronów??? to dopiero ewenement ;) sprawa druga - przepis jest genialny, ja makarony bardzo lubię, ale ten przepis do mnie przemawia bardzo bardzo, świetny patent, wspaniały pomysł, do tego wydaje się bardziej wyrafinowany niż zwykłe kluchy z sosem!
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. też się dziwię jak można nie lubić makaronu.

    swoją drogą miałam robić takie podobne danie - tylko inne dodatki w mięsie - wg Jamiego Oliviera :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wariacja kulinarna:D Jak będę chciała odpocząć od makaronu chętnie przetestuję:] Smakowicie u Ciebie:) Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam spaghetti bolognese ale to danie bije na łopatki makaron ;) polecam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bolognese w takiej formie jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi ogromnego apetytu! I jaką cudną masz miseczkę :))

    OdpowiedzUsuń