czwartek, 3 stycznia 2013

Klopsiki chłopskie


Niewielkie kotleciki z pieczarkami, papryką i serem są super alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych. Warzywa przyprawiam jak do pizzy, przez co zyskują lekko włoskiego smaku. Zmieszane z mięsem mielonym smakują naprawdę wyśmienicie.
Do klopsików najlepiej wykorzystać samodzielnie zmielone mięso, wtedy najpewniej wiemy, co jest w środku ;)


Składniki:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • olej
  • filiżanka startego żółtego startego sera      
  • tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz    

                                                                                                                                                                    Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Dorzucam starte na grubych oczkach pieczarki i podsmażam do wyparowania wody. Dodaję pokrojoną w paski paprykę i przyprawiam. Duszę około 5 minut. Odstawiam do wystygnięcia.





Mieszam mięso z farszem i serem żółtym  i doprawiam solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                      Formułuję niewielkie klopsiki i obtaczam w bułce tartej . Smażę na głębokim tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia delikatnie posypuję serem żółtym .





Najlepiej smakują z ziemniaczkami puree i mizerią.
Smacznego :)


                                                           

 

8 komentarzy:

  1. Izo, dlaczego piszesz, że moje Tiramisu nie jest dla Ciebie proste? to jeden z łatwiejszych deserów. Krem się nie waży - wszystko do miski i miksujemy. Przekładamy go z biszkoptami. Etap dekoracji można pominąć, gdy się nie jest zaawansowanym w deserach. Choć możesz mi wierzyć, ja mam dwie lewe ręce do ciast i deserów, a dałam radę z tym tiramisu ;). Warto próbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a tak nawiasem, podoba mi się dodatek żółtego sera do klopsików, nie spotkałam się wcześniej z czymś takim ;). Musi fajnie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna alternatywa dla mięsnych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy ten przepis i dodatek sera żółtego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ muszą byc pyszne te klopsiki!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda, że widać jaki groszek....

    OdpowiedzUsuń