czwartek, 31 stycznia 2013

Kurczak w chińskiej panierce z sosem słodko-kwaśnym

Wiem,wiem, kurczak po raz kolejny... Jestem niestety wielką wielbicielką sosu słodko-kwaśnego. Zawsze korzystałam z tych słoikowych, ale jakoś przestały mnie przekonywać wszystkie glutaminiany, E-152900, regulatory kwasowości itd. Wiedziałam, że musi być sposób żeby zrobić taki sos samemu. I udało się :) Co prawda trzeba się trochę nakroić i nasiekać, ale gwarantuję, że efekty są bardzo, bardzo smaczne.

Mięsko obtoczyłam w śmiesznej , chińskiej panierce, której rozgryzienie zajęło mi naprawdę wiele czasu...

Składniki:

SOS:
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • papryczka chili
  • 6-7 plastrów ananasa z puszki
  • 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki
  • marchewka
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 150 g pędów bambusa
  • ocet winny
  • kieliszek miodu
  • ziele angielskie
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki 
  • olej

PANIERKA:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
i oczywiście pierś z kurczaka :)






Cebulę siekam w drobna kostkę. Podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję pokrojoną w krążki marchewkę. Następnie dorzucam pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, w słupki paprykę czerwoną i posiekane chili. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i ziele angielskie.


 
Duszę na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Ananasa kroję w kostkę (lub inne dowolne kawałki) i dodaję do warzyw. Zalewam sokiem z ananasa i dodaje pędy bambusa. Zaprawiam passatą i mocno przyprawiam solą i pieprzem


 
Piersi z kurczaka kroję w paski. Wszystkie składniki na panierkę miksuję na jednolitą masę. Kawałki kurczaka maczam w panierce, aż będą obtoczone z każdej strony i kładę na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażę po około 3 minuty z każdej strony.




Podaję z ryżem.
SMACZNEGO :-)





14 komentarzy:

  1. pyszne danie, apetyczne zdjęcia i kokilki o których marzę :))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny obiad dla mnie:) ten domowy sos słodko-kwaśny to super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za mile slowa:)
    Wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię chińską kuchnię, smaczny ten kurczak :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! domowa chińszczyzna to jest to! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczak jest niezastąpiony! A w takiej wersji chętnie wsunę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale się napracowałaś przy tym sosie... uwielbiam takie dania, może się pokuszę o zrobienie tego sosiku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm! nie no pomysł genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, kurczak wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jej, brzmi pysznie! a te zdjęcia są śliczne, piękne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy zamiast mąki kukurydzianej mogę użyć ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za bardzo. Oczywiście zrobisz panierkę również z ziemniaczanej, ale kukurydziana ma o wiele delikatniejszy smak. Powodzenia :)

      Usuń
  12. Właśnie skończyliśmy jeść.... o losie! Ja chcę jeszcze! :) :) :)
    Jak to powiedziały moje dzieci - kosiorz!!! (cokolwiek to znaczy) :)
    Dziękuję! :*

    OdpowiedzUsuń