środa, 2 stycznia 2013

Zupa koperkowa z jajkiem

Witajcie w Nowym Roku!! Mam nadzieję, że nikt z Was nie ma nieprzyjemności żołądkowych związanych z świąteczno- noworocznym przejedzeniem i będziecie mogli korzystać z moich przepisów :) Dzisiaj prezentuję Wam, chyba najprostszą i najtańszą zupę jaką znam. jej przygotowanie zajmuje najwyżej 30 minut (łącznie z gotowaniem), przy czym jest bardzo lekka i wyrazista :)

Składniki:
  • 2 pęczki koperku
  • nieduża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • śmietana 18%
  • 3 jajka ugotowane na twardo        



Cebulę kroją w drobną kostkę, koperek bardzo drobno siekam. Podsmażam delikatnie ma maśle. Kiedy cebulka się zeszkli zalewam  bulionem. Doprowadzam do wrzenia.


Kiedy bulion się już zagotuje, zaprawiam zupę śmietaną zmieszaną z mąką. Zagotowuję.
 I GOTOWE!! :)



7 komentarzy:

  1. Nie miałam jeszcze okazji jeść zupy koperkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam koperkową zupę! Ale z jajkiem, tak nigdy nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna zupa:) aż zachciało mi się zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota!:) prosta i pyszna:) a z jajkiem nie jadłam, u mnie szczawiową się z nim podaje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zupka :) U mnie dziś jajko sadzone po tych wszystkich szaleństwach ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zamawiam jedną, tylko bez jajka :) myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
    Gotuj sezonowo! Ten przepis świetnie się w nią wpisuje.
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystko co się wiąże z koperkiem znajduje się w moim top 10 :D

    OdpowiedzUsuń