poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Papryka faszerowana



Świetny pomysł na ciekawy obiad. U mnie farsz zrobiony jest z mięsa mielonego z warzywami i przyprawami. Danie ma oryginalny smak, a jest bardzo proste w przygotowaniu ;-)

Polecam gotowanie faszerowanej papryki zwłaszcza o tej porze roku, kiedy jej cena nie jest wysoka, a jej "egzemplarze" są bardzo okazałe!!


Składniki:


  • 2-3 papryki (danie jest dość syte, więc polecam zakładać, że każda osoba zje jedną)
  • ok. 300 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • mały koncentrat pomidorowy ( świetnie sprawdzają się też pomidory w puszce)
  • 1/5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • około szklanka startego żółtego sera
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano   




 W misce mieszam mięso z pokrojoną w naprawdę drobną kostkę cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pomidorem, startym serem, koncentratem i przyprawami. ( W sumie łatwiej byłoby napisać- mieszkam w misce wszystkie składniki ;-p )




Papryki myję, odcinam kapelusiki i wycinam środki. Już przy zakupach staram się wybierać sztuki, które będą stały, jeśli jest to niemożliwe, polecam podciąć je od dołu.
Gotowym farszem napełniam papryki po brzegi, układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piekę około 40-45 minut, aż mięso w środku będzie miękkie a brzegi papryk zarumienione.




Około 15 minut przed końcem pieczenia do naczynia wrzucam kilka pieczarek ( wcześniej zanurzonych w oliwie z solą). Przed podaniem posypuję jeszcze drobno startym serem. Serwuję z podsmażonymi pieczarkami. Smacznego!!



4 komentarze:

  1. totalny nice one, wygląda zajebongo, KONIECZNIE MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej! Wygladaja bosko, koniecznie musze sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! bardzo często robie taką na obiad :)

    OdpowiedzUsuń