poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Pomidorowa!! :-)



Najprostsza i jedna z najlepszych polskich zup. Chyba nie znam osoby, której nie kojarzyła by się z domem babci albo mamy. Jest tania i smaczna, a jej ugotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny. Można ją podawać z ryżem albo makaronem (ja osobiście preferuje makaron nitki).



Składniki:

  • bulion warzywny - 1,5 litra
  • koncentrat pomidorowy (polecam ze świeżych pomidorów)
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 2 marchewki
  • mała śmietana 18%
  • torebka ryżu
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz










 Do gotującego się bulionu dodaję listek laurowy, ziele angielskie i marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Gotuję, aż marchewka będzie miękka. Ryż gotuję w osobnym garnku, w osolonej wodzie.
Łyżkę masła topię na patelni, dodaję przecier pomidorowy i smażę na małym ogniu, aż przecier prawie całkowicie wchłonie masło.




Przesmażony przecier dodaję do bulionu. Zagotowuję. Odlewam około chochelkę zupy do małego garnka, dodaję do niego śmietanę, dokładnie mieszam (można dodać małą szczyptę soli- wtedy śmietana na pewno się nie zwarzy). Wlewam do zupy i doprowadzam do wrzenia. Dodaje posiekaną natkę, doprawiam solą i pieprzem. GOTOWE!! :-)









5 komentarzy:

  1. potwierdzam, jakże prosta i jakże przepyszna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza na swiecie, a w wykonaniu Iziorki? DELICJE! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie sobie taką pomidorówkę ugotowałam tylko niezabielaną. Jest pyszna!
    Prosty przepis i dobry smak. Dziękujemy Pani Izo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak na mój gust to dużo za dużo ziela angielskiego. Ja daje 2 bo one dają dużo aromatu

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile przecieru pomidorowego dodajesz nie podalas...bo na pewno nie caly sloik!

    OdpowiedzUsuń