Jestem zwolenniczką pysznego jedzenia. Wbrew pozorom pyszne nie oznacza drogie. Dlatego postanowiłam, że co jakiś czas będę zamieszczać przepisy na tanie dania, które z pewnością poruszą podniebienia...
Dzisiaj proponuję eskalopki z kurczaka i sera. Wyjątkowo, za rada mojej przyjaciółki S. postanowiłam wzbogacić je pieczarkami. Przygotowanie ich, łącznie z pieczeniem zajmuje maksymalnie pół godziny, a więc- do dzieła!!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- ok. 20 dag pieczarek
- łyżka masła
- 1 cebula
- ok, 25 dag żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół pęczka zielonej pietruszki
- sól, pieprz
Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na maśle. Kiedy będzie szklista, dodaję starte na grubych oczkach pieczarki. Podsmażam, aż do wyparowania wody (ok. 6-8 minut). Lekko doprawiam solą i pieprzem.
Pokrojonego w kosteczkę kurczaka, wystudzone pieczarki, starty na grubych oczkach ser, jajka, mąkę i przyprawy mieszam w misce. Mąka i jajko są składnikami tylko łączącymi, może więc się zdażyć, że aby połączyć składniki nie potrzeba aż dwóch jajek czy dwóch łyżek mąki. Powstała masa ma nie kleić się do rąk.
Z powstałej pasy formułuję kotlety (ok. wielkości dłoni) i smażę na patelni teflonowej przez około 3-4 minuty z obu stron, aż do zarumienienia na złoto.
Podaję z ziemniaczkami puree i kolorową sałatką. Proste, tanie i smaczne :)
A tak podaję jedzenie mojemu głównemu degustatorowi- M. ;)
proste, tanie i SMACZNE przede wszystkim!:)
OdpowiedzUsuńNic tylko zazdroscic tajemniczemu degustatorowi M. :) A placuszki pyszne i proste do zrobienia, nawet dla takiego laika jak ja :) Iziorka, oby tak dalej, czekam na wiecej postow! :*
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają! Na pewno pyszne! ;) A nie rozpadają się podczas smażenia? Pozdrawiam cieplutko;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie nie, a najlepsze jest to, że nie czuć smaku mąki :)
Usuń