Bardzo smaczne i proste mielone sznycelki w śmietanie nie wymagają ani dużo czasu, ani skomplikowanych składników, a muszę przyznać, że takie dania lubię najbardziej. Na sznycle najlepszy jest kawałek szynki cielęcej, samodzielnie zmielony. Nie polecam gotowych mielonek, tak łatwo dostępnych w sklepach, bo jak można przeczytać na opakowaniu zawierają one tylko około 70% mięsa, natomiast resztę stanowią różne atrakcyjne dodatki .
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- mąka krupczatka do panierowania
- szklanka kwaśnej śmietany kremówki
- filiżanka startego żółtego sera
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
Cebulę drobno siekam w kostkę i podsmażam na maśle. Odstawiam do wystudzenia. Tartą bułkę zalewam lekko ciepłym mlekiem. Zeszkloną cebulę, bułkę, jajka, czosnek i przyprawy dodaję do mięsa. Urabiam na jednolitą masę.
Formułę zgrabne, okrągłe sznycelki i obtaczam w mące (nadmiar mąki strząsam) i smażę na rozgrzanym smalcu rumieniąc na złoto z obu stron.
Usmażone sznycelki układam w naczyniu do zapiekania (polecam odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu). Śmietanę łączę ze startym żółtym serem, zalewam sznycelki. Całość delikatnie pieprzę i solę i wstawiam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piekę około 15-20 minut. Danie jest gotowe kiedy ser się roztopi, a śmietana na wierzchu lekko zarumieni.
I gotowe :) Podaję z kolorową surówką.
SMACZNEGO
musiały byc przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńo kurde i ten sosik ! :3
OdpowiedzUsuńmniam mniam, aż zachciało mi się jeść! :)
OdpowiedzUsuńfajny obiadek:)
OdpowiedzUsuńsznycelki-jedno z ulubionych obiadów ;)przypomniałaś mi o nich!
OdpowiedzUsuń