wtorek, 27 listopada 2012

Mielone sznycelki w śmietanie

Bardzo smaczne i proste mielone sznycelki w śmietanie nie wymagają ani dużo czasu, ani skomplikowanych składników, a muszę przyznać, że takie dania lubię najbardziej. Na sznycle najlepszy jest kawałek szynki cielęcej, samodzielnie zmielony. Nie polecam gotowych mielonek, tak łatwo dostępnych w sklepach, bo jak można przeczytać na opakowaniu zawierają one tylko około 70% mięsa, natomiast resztę stanowią różne atrakcyjne dodatki .

Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka krupczatka do panierowania
  • szklanka kwaśnej śmietany kremówki
  • filiżanka startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia   



Cebulę drobno siekam w kostkę i podsmażam na maśle. Odstawiam do wystudzenia. Tartą bułkę zalewam lekko ciepłym mlekiem. Zeszkloną cebulę, bułkę, jajka, czosnek i przyprawy dodaję do mięsa. Urabiam na jednolitą masę. 






 Formułę zgrabne, okrągłe sznycelki i obtaczam w mące (nadmiar mąki strząsam) i smażę na rozgrzanym smalcu rumieniąc na złoto z obu stron.






Usmażone sznycelki układam w naczyniu do zapiekania (polecam odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu). Śmietanę łączę ze startym żółtym serem, zalewam sznycelki. Całość delikatnie pieprzę i solę i wstawiam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piekę około 15-20 minut. Danie jest gotowe kiedy ser się roztopi, a śmietana na wierzchu lekko zarumieni.






  I gotowe :) Podaję z kolorową surówką.

 SMACZNEGO








5 komentarzy: