niedziela, 9 grudnia 2012

Trening przed Wigilią # 1: Pierogi z kapustą!!

Dostałam od Mamy sporo kiszonej kapusty (tak są jeszcze ludzie, którzy w tych czasach w mieście, sami kiszą kapustę w beczce :) więc bardzo możliwe, że to właśnie kiszona kapusta zdominuje teraz moje przepisy. Na pierwszy ogień pierogi z kapustą, które z pewnością większości kojarzą się z Wigilią :)


 Składniki:


Ciasto robię tak samo jak te, na pierogi ruskie.

FARSZ:
  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz





Kapustę siekam i płukam. (Jeśli macie kapustę sklepową polecam nie płukać jej wcale, ponieważ jest mało kwaśna). Gotuję razem z zielem i liściami laurowymi na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Doprawiam solą i pieprzem. Odcedzam i zostawiam do wystygnięcia.









Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle. Kiedy się zeszkli dodaję kapustę i doprawiam solą i pieprzem. Całość chwilę podsmażam. Z ciasta wycinam koła szklanką i sklejam pierogi. Polecam ze skwarakami :)


 SMACZNEGO :))


































15 komentarzy:

  1. ale apetyczne!! zjadłabym choćby zaraz:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bym zjadła kilka na dzisiejszą kolację. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak! pyszne, zjadłoby się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierożki pyszne, ciekawa jestem bardzo jak smakują z kiszoną kapustą, bo u mnie zazwyczaj z białą się robi :)
    A to ciasteczka robiłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna musi być taka domowa, kiszona kapusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. oo z domowej kapusty to dopiero muszę być wspaniałe ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam wczoraj. Już na wigilię. Zamrożone czekają na ten wyjątkowy wieczór:)

    OdpowiedzUsuń
  8. moja mama też sama kisi, ale w jakimś garnku glinianym ;)
    A takich pierożków jeszcze nie jadłam-muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. pierożki z kapustką moje ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, zjadłabym teraz, tak smacznie wyglądają te pierożki z Maminą kapustką, super..

    OdpowiedzUsuń
  11. Poproszę 10 zacnych sztuk!;)))Bo wygladają pysznie!;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja chcę domową kiszoną kapustę! Jadłam taką tylko 2 razy w życiu i znaaaaaacznie różniła się od tej kupowanej nawet w najlepszym warzywniaczku!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super :) Ja też robię pierogi na Wigilię :)

    OdpowiedzUsuń