wtorek, 28 sierpnia 2012

Gulasz paprykowy z kluskami śląskimi



Gulasz jest jednym z tych dań, które przyrządzam chętnie, mimo tego, że są praco i czasochłonne :). W moim przekonaniu gulasz powinien być wyrazisty, aromatyczny i koniecznie - gorący. Wersja, którą dziś prezentuję jest niesamowicie prosta, głównie dlatego, że jeśli już wszystko pokroicie i posiekacie- robi się prawie sam :)



Składniki:

GULASZ

  • 3/4 kilograma wołowiny
  • 5-6 cebul
  • mały przecier pomidorowy
  • smalec
  • mąka zwykła
  • sól, pieprz, chili, majeranek, słodka papryka
KLUSKI ŚLĄSKIE

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 3-4 szczypty soli
  • pół pęczka szczypiorku


GULASZ:


Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w kostkę (ok. półtora na półtora centymetra). Dokładnie opraszam mąką z każdej strony. 







Na patelni rozgrzewam smalec i wrzucam mięso. Obsmażam kilka minut, bardzo często mieszając, aż każdy kawałek będzie brązowy z każdej strony. Podsmażone mięso przekładam do garnka i zalewam dwoma szklankami wody. Dodaję pół łyżki majeranku. Duszę około 20 minut.
Na tej samej patelni podsmażam cebulę, pokrojoną w dużą kostkę.


Do garnka z duszącym się mięsem dodaję zeszkloną cebulę. Na wolnym ogniu duszę pod przykryciem przez około 2 godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, a cebula powinna zmienić się w jednolity sos.




Kiedy mięso jest już miękkie, dodaję przecier pomidorowy, dwie łyżeczki słodkiej papryki i pół łyżeczki chilli. Dokładnie mieszam.  Duszę na maleńkim ogniu około 15-20 minut, często mieszając. 









KLUSKI ŚLĄSKIE:


Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Po zagotowaniu wystudzam i mielę. Wybieram 1/4 część ziemniaków i w jej miejsce nasypuję mąki ziemniaczanej. Dodaję posiekany szczypiorek (pełni on tylko rolę dekoracyjną, więc nie jest konieczny). Urabiam plastyczną masę. Jeśli klei się do rąk, dodaję jeszcze troszkę mąki. Formułuję kulki, delikatnie je spłaszczam i palcem robię dziurkę. Gotuję w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez 3-4 minuty po wypłynięciu. Podaję na gorąco, po odcedzeniu.















Do towarzystwa gulaszowi z kluskami podaję ogórka kiszonego pokrojonego w słupki lub zwykłą mizerię. Warto również podać łyżeczkę kwaśnej śmietany- dla kontrastu z lekko pikantnym gulaszem.
SMACZNEGO!!





8 komentarzy:

  1. Takie domowe danie to coś pysznego. Nic trudnego, a jak smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię gulasz! najbardziej jednak z kasza pęczak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam przekonania do kasz w ogóle, ale skoro polecasz, to na pewno się skuszę :)

      Usuń
  3. Koleżanka pokazała mi Twój blog. Nigdy bym nie przypuszczała, że zrobię gulasz, ale Twój przepis był tak łatwy i jasny, że nawet mi wyszło! Dzięki :) Judyta

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie ładne te kluseczki z zielonym akcentem! Super to wyglada! Pozdrawiam i dołączam do obserwujących, bo ciekawie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) mam, jak to mówią "hopla" na punkcie szczypiorku i natki i wrzucam je do czego się da :)

      Usuń