wtorek, 4 grudnia 2012

Zupa cygańska

Przepyszna i baaaaaaardzo sycąca zupa. Aromatyczna, pełna jesiennych smaków, które wspaniale rozgrzewają w zimne dni.  Jej dużym atutem jest to, że wychodzi bardzo tanio i nie jest problematyczna w przygotowaniu :) Proponuję podawać z łyżeczką śmietany do rozmieszania na talerzu.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale pierwszy raz wyszły mi tak nieostre :(




Składniki:

  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 czerwone papryki
  • cebula
  • kopiasta łyżka czystego smalcu
  • 10 dag. wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki śmietany
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz




 Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na części smalcu. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Gdy składniki się zesmażą, dodaję pokrojoną w krążki kiełbasę, podlewam szklanką wody i duszę pod przykryciem przez około 15 minut.





Do 3 szklanek wody dodaję pokrojony w grubszą kostkę boczek, dodaję pozostały smalec, liście laurowe i ziela angielskie. Kiedy zaczną się gotować dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.




Gdy ziemniaki są już miękkie, dodaję całość do warzyw, dodaję keczup i przyprawiam do smaku. 




Podaję KONIECZNIE bardzo gorącą :)





10 komentarzy:

  1. fajna zupa na takie mroźne dni jak teraz:)) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pycha :) Uwielbiam takie rozgrzewające zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie lubię, rozgrzewające sycące ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oł noł! ;) ile mięska ;) no dobra, mięsa nie jem, więc zupka nie dla mnie, ale mój TŻ by wszamotał całą michę ;) fajny pomysł na te zdjęcia na trzech deseczkach, bardzo ładnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysł z 3 deskami faktycznie super ale ile zmywania hi hi

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczna zupa. Widzę, że nie boisz się dodatku smalcu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie wygląda! i pewnie super smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. W sam raz zupa na śnieżycę za oknem:) A potem, jak się już jest rozgrzanym mozna leciec lepić bałwana! albo odwrotnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. oj tak, takie zupy rozgrzewają i sycą na długooo :)

    OdpowiedzUsuń