sobota, 8 września 2012

Kapuśniak z lubczykiem

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza, robi się niestety coraz zimniej i coraz bardziej jesiennie  :( Jedzenie jesienne też różni się od letniego, choćby dlatego, że jest bardziej syte i po prostu konkretniejsze. Jednym z najpyszniejszych przykładów takiego jedzenia jest kapuśniak. Przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia polska. 1001 przepisów i naturalnie odrobinę zmodyfikowałam :)



Składniki:

  • 50 dag kwaszonej kapusty
  • 25 dag kiełbasy myśliwskiej
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • 2 marchewki
  • mały przecier pomidorowy
  • 3-4 ziemniaki
  • suszony lubczyk
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz    






Kapustę płukam, siekam najdrobniej, jak się da. Marchewkę trę na grubych oczkach. Cebulkę siekam, kiełbasę kroję w półksiężyce. Ziemniaki obieram, kroję w drobna kostkę i gotuję w osolonej wodzie.
Do garnka nalewam tyle wody, żeby kapusta była ukryta jakieś 5 centymetrów pod jej powierzchnią. Dorzucam marchewkę, ziele angielskie i dwie duże szczypty suszonego lubczyku. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu do miękkości.




Posiekaną cebulkę podsmażam na maśle, kiedy będzie szklista dodaję kiełbasę. Całość podsmażam, aż do zarumienia kiełbasy.





Kiedy kapusta jest już miękka dorzucam podsmażoną kiełbasę i ugotowane ziemniaki, chwilę gotuję. Dodaję przecier pomidorowy, dokładnie mieszam. Posypuję solą i pieprzem do smaku, dodaję listki laurowe i  gotuję jeszcze około 10 minut.




Najlepiej smakuje z grzankami z tostera :-)


Ps. Dziękuję bardzo za pomoc mojej przyjaciółce S., która jest drugim testerem moich dań!!








3 komentarze: