Wyjątkowo przy tym poście nie zamieszczam zdjęć z przygotowań ponieważ miałam chwilowy brak dostępu do aparatu :(
Jestem wielką fanką mięsa z kurczaka, a że pozwala ono na dowolną ilość interpretacji postanowiłam zapiec go w boczku. Danie jest banalne w wykonaniu i tanie, a połączenie kurczaka z boczkiem daje supersmak :) Mięso jest delikatne dlatego potrzebuje zdecydowanych dodatków- ja polecam kapustę zasmażaną.
KURCZAK:
- 2 piersi z kurczaka
- 20 dag boczku wędzonego
- przyprawa do kurczaka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
KAPUSTA ZASMAŻANA:
- pół główki kapusty
- 25 dag kiełbasy
- mały przecier pomidorowy
- liść laurowy
- sól, pieprz
- masło
KURCZAK:
Piersi z kurczaka dzielę na mniejsze części, każdą z nich nacieram przyprawami i owijam plastrami boczku. Odkładam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewam do 160 stopni i piekę (bez przykrycia) przez około 20 minut.
KAPUSTA ZASMAŻANA:
Kapustę szatkuję i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiełbasę kroję w półksiężyce i podsmażam na maśle. Kiedy kapusta jest już miękka, odcedzam ją i dodaję kiełbasę. Chwilę podsmażam i dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku. SMACZNEGO :)
Przyznaję szczerze- mam świra na punkcie dekorowania stołu. niedawno odkryłam nowy sklep ze śliczną ceramiką w Krakowie. Więcej informacji na jego temat znajdziecie tu:
A oto moje najnowsze nabytki :)
Smaczne danie, pięknie podane - super!
OdpowiedzUsuńja co prawda stronię od kurczaczka ;) ale stół, owszem, pięknie udekorowałaś - śliczna jest ta ceramika! :))
OdpowiedzUsuńczy to miseczki z Bolesławca?
OdpowiedzUsuńTak to są miseczki z Bolesławca. Zwariowałam na ich punkcie :) W Krakowie są do kupienia w Galerii "KOBALT. Pottery and more" na Grodzkiej :)
UsuńO! Super, że w centrum Krakowa, przy najbliższej okazji zobaczę, co ciekawego mają w tym sklepie. Wkrótce święta i czas na kupowanie prezentów. Ja o tej ceramice na jakiś czas zapomniałam i Dobrze, że zobaczyłam przypadkiem tu na zdjęciu.
OdpowiedzUsuń