piątek, 28 września 2012

Domowa tortilla i PAPIRUS

Zaciekawiło mnie pojawienie się na rynku nowości od firmy Winiary. PAPIRUS to pergamin do smażenia mięsa bez dodatku tłuszczu. Po przeanalizowaniu składu i stwierdzaniu, że nie ma w nim nic, co mogło by zaszkodzić zdecydowałam się spróbować :). Tak powstała domowa tortilla :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Winiary Pomysł na...Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
  • pół puszki pomidorów
  • pomidor
  • pół papryki zielonej
  • pół papryki czerwonej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag startego żółtego sera
  • majonez
  • oregano
  • chili
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 10 dag masła



MIĘSO DO TORTILLI:

Kurczaka kroję w paski i układam na papirusie i zawijam. Papirus jest już nasączony przyprawami, więc nie trzeba już doprawiać. Smażę na patelni po pięć minut z każdej strony






A tak wygląda mięsko po upieczeniu:




SOS:

Pomidory z puszki przekładam do miseczki, dodaję pokrojone w kosteczkę papryki , pomidora i cebulę. Czosnek ścieram na tarce lub przeciskam przez praskę. Doprawiam sola, pieprzem, oregano i delikatnie chili. Mieszam.






CIASTO:

Do miski wsypuję szklankę mąki pszennej, 3 łyżki mąki kukurydzianej, masło i wlewam wodę. urabiam ciasto aż będzie elastyczne, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 20 minut. Odkrawam po kawałku ciasta i wałkuję na grubość około 3 milimetrów. Smażę na patelni bez tłuszczu, aż się zarumienią.










Oczywiście nie udało mi się żeby były idealnie okrągłe, ale to na szczęście nie przesądza o smaku :)




Placek smaruję majonezem i sosem, posypuję delikatnie serem i nakładam mięso i ewentualnie jeszcze warzywa. Zawijam i zapiekam w piekarniku przez max. 3 minuty. GOTOWE :)










26 komentarzy:

  1. super smaczne danie! a dzisiaj też kupiłam filety z kurczaka i tortille pszenne:)) chyba mamy ochotę na podobne smaki:))

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę w końcu sobie zaserwować domowa tortille!:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne, przejrzyste zdjęcia. Tak, że po kolei wiadomo co i jak :) mimo, że nie jem mięsa. Niebawem zrobię w wersje 'bez' :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tortille zawsze kupuję gotowa, ale to przez lenia:P a pomysł na papirus jeszcze nie robiłam i kusi mnie już jakiś czas, bo widziałam już na kilku blogach:)A tortille prezentują się wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale malutka tarka, słoooodkaa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja dopiero teraz to zauważyłam, naprawdę fajna!

      Usuń
  6. WYgląda dobrze krok po kroku smakuje dobrze pewnie ochotę nabrałam niezmierną:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka! Uwielbiam takie jedzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię tortille z kurczakiem:) i na dodatek sama je robiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaka słodka ta tareczka :)
    A kurczak wygląda wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie pyszne!
    Tortille bardzo lubię.
    Tak samo jak ten papirus działa papier do pieczenia.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. o, też to kupiłam, niebawem będę testować;)
    ale bym zjadła tej tortilli;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapowiada się smacznie :-) a papirus mnie zaciekawił :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie pomysł wspaniały -wygląda bardzo bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Papirus też robiłam i bardzo mi smakowało takie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm..pychotka.. wspanialy przepis..mam wrapy w lodowce chyba zaraz sie skusze:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow! Jestem pod wrażeniem, że lepiłaś własne tortille :) Osobiście ich nigdy nie robiłam, bo zawsze kupuję gotowe, choć zapewne domowe są dużo smaczniejsze.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  17. niebo w gębie ! :B
    M.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawa jestem, czy moja patelnia przetrwa pieczenie bez tłuszczu? Czy ktoś jeszcze wypróbował ten papirus?

    OdpowiedzUsuń
  19. hej, powiedzcie, co z tą patelnią, jeśli ktoś może? mam dosyć drogą patelnię i nie chcę ryzykować. Nie ma na niej informacji, że można piec bez tłuszczu. czy ktoś może podzielić się wiadomościami? z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myslę, że możesz spokojnie piecz bez tłuszczu w Papirusie. Ja smażyłam zarówno na drogiej teflonowej patelni, jak i na takiej nazwyklejszej z marketu :)

      Usuń
  20. Mam taką tareczkę!

    OdpowiedzUsuń
  21. znowu zrobiłam! i ja też mam już taką tareczkę!

    OdpowiedzUsuń