czwartek, 13 września 2012

Domowe burgery z frytkami

TAK!! Uwielbiam fast foody. Tak wiem, że są to te okropne puste kalorie, dlatego postanowiłam zrobić jakiegoś FF w wersji domowej, czyli mniej tłusto i niezdrowo, a za to jeszcze smaczniej. 
Mój M nie lubi tego typu jedzenia, ale burgerka pochłonął naprawdę szybko... Dlatego zgłosiłam ten przepis do akcji Męska uczta na Durszlaku :-). Tym samym chcę obalić mit, że mężczyźni lubią tylko bardzo tłuste jedzenie :-). Składniki podałam przy założeniu jeden burger na osobę

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego indyczego
  • 3 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • pół pęczka szczypiorku
  • jajko
  • 2 liście sałaty lodowej
  • pomidor
  • pół ogórka szklarniowego
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej
  • cebula
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 bułki
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • papryka chilli mielona
  • olej do smażenia
  • keczup
  • natka pietruszki do dekoracji




 Kotlety do burgerów
Mięso przekładam do większej miski, wbijam jajko, dodaję posiekany szczypiorek i  pół cebuli (oczywiście też pokrojonej w drobną kosteczkę) przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz około 3 łyżki bułki tartej.  Doprawiam solą, pieprzem i delikatnie chilli.. Wyrabiam na  jednolitą  masę (jeśli będzie nadal mało plastyczne, można dodać jeszcze troszkę bułki, ale z umiarem).




Formułuję kotlety mniej więcej o średnicy bułki i grubości około 1,5 centymetra. Obtaczam je w bułce 





Smażę po około 3 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Najlepiej na patelni teflonowej, ewentualnie z odrobiną oleju.




Myję i kroję warzywa w plasterki. (Papryki w słupki)



Sos czosnkowy:
Przeciskam przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaję 3 łyżeczki majonezu i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.


Bułki przekrawam na pół. Nakładam na każdą trochę sera żółtego i zapiekam w piekarniku przez około 5 minut. Smaruję od środka sosem czosnkowym i keczupem. Nakładam liść sałaty i kotleta, a później warzywa w dowolnej kolejności. Dekoruję natka pietruszki.
Podaję z frytkami z piekarnika. 
Gotowe!! Smacznego :-)










15 komentarzy:

  1. nie ma to jak porządne domowe burgery! nie tylko męska uczta! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe na pewno lepiej smakują niż te z sieciówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z pewnością zdrowsze niż te kupne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku, ale mi smaki przyszły na takiego burgera! Pyszny musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sama tylko takie robię, nie jadam kupnych, tak więc bajka...;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygladaja, narobilas mi ochoty na domowego burgera :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Planuję jutro zrobić mini burgery, ale z mięsem z kurczaka. Myślałam jeszcze o tym by samodzielnie upiec bułeczki, ale zobaczę co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie domowe burgery, Twoje wyglądają super, ja też czasami robię sama sos, a czasami kupuję gotowy na tygodniu amerykańskim w lidlu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jesteś sama, też uwielbian fast foody. Nawet ostatnio odkryłam nowe miejsce z burgerami w Berlinie. Jednak domowy burger to jest to. Wiesz co dodajesz i to już wcale nie taki fast food :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam burgery:) bardzo smacznie i domowo tu u Ciebie:) Dodaję do obserwowanych:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne są! Nie ma to jak domowe burgery :)) Mniam!

    OdpowiedzUsuń