niedziela, 9 września 2012

Krokiety z kapustą i mięsem

Wiem, wiem, jeśli krokiety, to albo z kapustą i grzybami, albo z mięsem... Ale, że potrzebowałam zrobić około 12 krokietów, a nie miałam ani na tyle mięsa, ani na tyle kapusty (o grzybach nie wspominając) postanowiłam je zfuzjować i zobaczyć, co z tego wyniknie. 
Do krokietów możecie spokojnie użyć wczorajszego mięsa, na przykład z rosołu. Ja najbardziej lubię do krokietów właśnie mięso drobiowe, a że na wczorajszym rosole można zrobić barszczyk- nic się nie marnuje  :)))
Prezentowany przepis wystarczył w końcu na 15 krokietów :)
Przepis na barszczyk znajdziecie - TUTAJ.


Składniki:


  • 1/2 kilograma kwaszonej kapusty
  • 1/2 kilograma mięsa
  • 2 nieduże cebule
  • łyżka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól, pieprz 










Farsz do krokietów:

Kapustę i mięsko gotuję do miękkości (osobno!!). Kapustę doprawiam zielem i listkiem laurowym. Studzę, mielę. Cebulę siekam w drobną kostkę, podsmażam na maśle. Kidy będzie szklista dodaję zmielone kapustę i mięso. Doprawiam solą i pieprzem i podsmażam przez około 5 minut, często mieszając. Odstawiam do ostygnięcia.


Naleśniki:

Do miski wbijam dwa jajka i dodaję jedno żółtko. Dodaję mleka i stopniowo dosypuję mąkę. Delikatnie solę. ciasto ma mieć konsystencję lejącą, ale nie jak sama woda. Na patelnie teflonową wylewam około chochelkę ciasta. Jeśli brzegi naleśnika są lekko zarumienione przewracam na drugą stronę.








Na środek naleśnika nakładam około dużą łyżkę farszu. Zawijam dwa boki do środka, a następnie zawijam naleśnika w rulon.






Gotowe krokiety panieruję w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażę na głębokim tłuszczu. Podaję z barszczem. 
Szybko i smacznie :)













20 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi smak mojego dzieciństwa :) Nie ma to jak krokiety z odrobiną pysznego, gorącego barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. krokieciki <3
    uwielbiam, moje ulubione wigilijne danie (w wersji bezmięsnej) ;)))

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami! Uwielbiam krokiety, a te tutaj wygladaja przepysznie! Twoj drugi degustator bardzo zaluje, ze nie bylo mu dane skosztowac (poki co! )

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smacznie u Ciebie! Aż ślinka sunie na podniebienie;) Zapraszam do siebie na cos ze śliweczką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja jadłam już tak mi się wydaje właśnie w takiej kompozycji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam jeszcze krokietów z mięsną wkładką. Zwykle jadam z kapustą i grzybami, albo grzyby z serem. Mam miesożercę w domu to wypróbuję Twoją wersję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie krokiety :) Ostatnio mam na nie taka ochotę , ale zapału brak do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra wiadomość jest taka,że nie są czasochłonne. Całe przygotowanie zajmuje około godziny :)

      Usuń
  8. Babcine krokiety i tak najlepsze:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zazwyczaj robię krokiety z mięsem i ogórkiem konserwowym. Połączenie z kapustą jest także ciekawe, następnym razem spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny pomysł, myślę, że w wersji bezmięsnej były również świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wieki nie jadłam krokietów! Dzięki za podpowiedź, wiem co jem niebawem, na listę do zrobienia! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  12. Krokiety z barszczykiem kocham! Aż dziwne, ze sama jeszcze krokieta nie zrobiłam. Koniecznie w najbliższym czasie muszę popróbować zmierzyć się z tym wyzwaniem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Na początku myślałam, że to błąd i będą tak na prawdę grzyby zamiast mięsa.. a tu o!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj chętnie bym ja takiego krokiecika pochłonęła. Nawet dwa a nawet może i trzy :-)

    OdpowiedzUsuń