sobota, 8 września 2012

Kurczak w chilli i miodzie

Przepis na tego nietypowego kurczaka dostałam od mojej koleżanki z pracy. Na pewno dużym jego plusem jest to, ze samo  przygotowanie zajmuje jakieś 20 minut :) reszta czasu to marynowanie i pieczenie, które robią się praktycznie same.
Smak kurczaka  jest o tyle wyjątkowy, że na pierwsze miejsce wysuwa się słodycz miodu, a dopiero później ostrość chilli. Czym dłużej pozwolimy mięsu się marynować, tym smak będzie wyrazistszy. Po miesiącach prób stwierdzam, że najlepiej marynować kurczaka dwie doby- w tym czasie należy je chociaż raz przemieszać.



Składniki:

  •  2 piersi z kurczaka
  • pół szklanki oleju
  • przyprawa chilli (jeśli będziecie chcieli dodać papryczkę, jedna w zupełności wystarczy)
  • 3 łyżki miodu
  • sól, pieprz      



Kurczaka kroimy na duże kawałki.
Do miseczki wlewamy olej, miód i przyprawę chilli. Ja używam chilli w suszonych płatkach i uważam, że taka forma jest najlepsza. Ilość przyprawy zależy od upodobań, ja lubię potrawy bardziej pikantne, więc dodaję około łyżki stołowej chilli. Delikatnie doprawiam solą i pieprzem (wystarczy po szczypcie)




Zalewam mięso marynatą (nie musi ona przykrywać mięsa całkowicie) i odstawiam na wspomniany czas do lodówki. 




Nagrzewam piekarnik do 180 stopni ( z termoobiegiem). Przykrywam kurczaka folią i piekę w stałej temperaturze 60-65 minut. 20 minut przed końcem pieczenia polecam ściągnąć folię i delikatnie polać jeszcze mięso miodem. Ładnie się przypiecze, a pieczony miód pokryje mięso cienką powłoczką.





 Najlepiej smakuje z frytkami lub ziemniaczanym puree i wielowarzywną sałatką. 








6 komentarzy:

  1. Kurczak bardzo przyjemnie doprawiony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kurczaka w glazurze z miodu;)
    a ten dodatek chilli musial nadać mu charakteru
    Mniam;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie miód+mięso! Najlepsze!

    Witamy Bloggerkę :^P

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję do swoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Baardzo lubię połączenie kurczaka z miodem! fajny przepis, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne jest to naczynie w kształcie serca

    OdpowiedzUsuń